Yılbaşı gecesi güçlü bir enerji patlaması, 2017'den bu yana tespit edilen en büyük güneş patlamasını yarattı. Uzmanların uzun zamandır konuştukları Güneş patlamaları tek tek başladı. Kurum, parlamanın yüksek frekanslı radyo sinyallerini geçici olarak bozma tehdidi oluşturduğuna dair bir uyarıda bulundu. Bununla birlikte akıllara yeniden 100 yılda bir olacak elektrik kesintisi geldi. Büyük bir Güneş patlaması sebebiyle Dünya'da haftalarca kesilecek elektrik kesintisi yaşanacak.

PATLAMA MEYDANA GELDİ

NOAA'nın Uzay Hava Durumu Tahmin Merkezi ayrıca Pazar günü, güneşin yüzeyinde parlayan bir nokta olarak görünen parlamanın bir görüntüsünü yayınladı. NASA'nın Güneş Dinamikleri Gözlemevi, benzer şekilde devasa parlamanın bir görüntüsünü yakaladı; uzay ajansı, patlamanın yaydığı ısının ve ultraviyole ışığın aşırı yoğunluğunu vurgulamak için sarı ve turuncuya renklendirdi.

YOĞUN RADYASYON YARATIYOR

Güneş sistemimizin en büyük patlayıcı olayları olarak kabul edilen güneş patlamaları, güneş lekeleriyle ilişkili manyetik enerji açığa çıktığında meydana gelir ve yoğun radyasyon patlamaları yaratır.

İSTANBUL VALİLİĞİ: "ARNAVUTKÖY'DE OPERASYON SIRASINDA POLİSE ATEŞ AÇILDI, KARŞILIK VERİLMESİYLE 1 KİŞİ ÖLDÜ" İSTANBUL VALİLİĞİ: "ARNAVUTKÖY'DE OPERASYON SIRASINDA POLİSE ATEŞ AÇILDI, KARŞILIK VERİLMESİYLE 1 KİŞİ ÖLDÜ"

SAATLERCE SÜREBİLİR

Güneş patlamaları yoğunluğuna bağlı olarak sadece birkaç dakika sürebileceği gibi saatlerce de sürebilir. NASA, güneş patlamalarını güçlerine göre sınıflandırıyor; en küçükleri B sınıfı ve en büyüğü Pazar günü tespit edilen X sınıfıdır.

ELEKTRİK ŞEBEKELERİNE DİKKAT

Daha zayıf güneş patlamaları burada Dünya'da fark edilmeyecek, ancak X sınıfı olarak sınıflandırılmaya yetecek kadar enerji çıkışına sahip olanlar radyo iletişimlerini, elektrik şebekelerini ve navigasyon sinyallerini bozma potansiyeline sahip. NASA'ya göre aşırı durumlarda, bu kadar güçlü işaret fişekleri uzay araçları ve astronotlar için bile risk teşkil ediyor.

SENSÖRLERE AŞIRI YÜKLEME 

Her harf, enerji çıkışında on kat artışı temsil eder ve her sınıfta 1'den 9'a kadar bir ölçek içerir. Bunun istisnası X-sınıfıdır çünkü bir X-1'in gücünün 10 katını aşan işaret fişekleri kaydedilmiştir. Bunlardan en güçlüsü, NASA'ya göre onu ölçen sensörlerin aşırı yüklenmesiyle 2003 yılında meydana geldi.

DÜNYA ÇAPINDA KESİNTİLER

Daha sonra parlamanın, uydulara zarar veren ve hatta kutupların yakınında uçan havayolu yolcularına küçük dozlarda radyasyon veren uzun süreli radyasyon fırtınaları yaratmaya yetecek kadar büyük bir darbeyi toplamış olabilecek bir X-45 civarında olduğu tahmin edildi. NASA, X sınıfı işaret fişeklerinin aynı zamanda küresel iletim sorunları ve dünya çapında kesintiler yaratma potansiyeline sahip olduğunu söylüyor. Neyse ki Pazar günkü güneş patlaması 2003'teki çıktıya yaklaşmadı. 

EN GÜÇLÜ PARLAMA

Ancak NOAA'ya göre, X-5 olarak derecelendirilen parlama, X8.2 parlamasının meydana geldiği 10 Eylül 2017'den bu yana gözlemlenen en güçlü parlamaydı. Ajans ayrıca işaret fişeğini, 14 Aralık'ta Güney Amerika'da radyo kesintilerine neden olan X-2.8 işaret fişeğinin üretildiği bölgeye bağladı.

"İNTERNET KIYAMETİ"

Güneş patlamaları ve güneş fırtınaları gibi diğer güneş etkinliklerinin, Güneş'in güneş maksimumu olarak bilinen 11 yıllık döngüsünün yüksekliğine ulaşmasıyla birlikte 2025 yılına kadar daha yaygın hale gelmesi bekleniyor. Artan faaliyet, uzun süreli bir kesintinin tetiklenmesi durumunda potansiyel bir "internet kıyameti" korkusunu da beraberinde getirdi.


 

Editör: Balcan Hande