"Ülkemizin 2022-2023'de Üretim Sezonunda Çok Önemli Bir Sıkıntı Çıkmayacak "
Trakya Birlik Genel Müdürü Hakan Çalen, temmuz ayı sonuna kadar ayçiçeği yağı sıkıntısının söz konusu olmadığını açıkladı. Trakya Birlik olarak 3-4 aylık planlamalarını yaptıklarını açıklayan Çalen, “...
Trakya Birlik Genel Müdürü Hakan Çalen, temmuz ayı sonuna kadar ayçiçeği yağı sıkıntısının söz konusu olmadığını açıkladı. Trakya Birlik olarak 3-4 aylık planlamalarını yaptıklarını açıklayan Çalen, “Üretim artışıyla beraber ülkemizin 2022-2023 üretim sezonunda çok önemli bir sıkıntı ile karşılaşmayacağını düşünüyoruz” dedi.
Trakya Birlik Genel Müdürü Hakan Çalen, yeni sezonla ilgili çalışmaların devam ettiğini belirtti. Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Çalen, bakanlıkla görüşmeler yaptıklarını, ülke genelinde ayçiçeği üretimini arttırmasına yönelik çalışmalar olduğunu kaydetti. Çalen şöyle konuştu:
“2022-2023 ÜRETİM SEZONUNDA ÇOK ÖNEMLİ BİR SIKINTI İLE KARŞILAŞMAYACAĞINI DÜŞÜNÜYORUZ”
“Yeni sezonla alakalı çalışmalarımız devam ediyor. Geçtiğimiz yıllardan farklı olarak birkaç haftalık rötarımız var ancak orada yılın yağışlı geçmesi ile son derece müspet bir ilerleyiş var. Bölgemizde önceki yıla göre yüzde 10, yüzde 15’in üzerinde bir üretim artışı var. Biz bu yıl Ukrayna- Rusya savaşındaki sürecin uzaması durumda arz talep dengemizin tamamlanması sonraki aylarda yılın sonuna doğru herhangi bir sıkıntı yaşanmaması ile ilişkili olarak ülkemizdeki üretimi arttırmanın yollarını, ilgili bakanlıklarımızla değerlendiriyoruz… Trakya Birlik olarak da yeni üretim sezonuna elimizden gelen tüm imkânlarla ortaklarımızın yeni üretimlerini sürdürmeleri konusunda tüm imkânlarla onları desteklemeye devam ediyoruz. Tohumdan gübreye, mazot desteğine, ürün avansına kadar yaklaşık dokuz yüz milyonu bulan bir kredi istihsalsiyle elimizden gelen tüm imkânlarla üretimi desteklemeye devam ediyoruz. Üretim artışıyla beraber ülkemizin 2022-2023 üretim sezonunda çok önemli bir sıkıntı ile karşılaşmayacağını düşünüyoruz.”
“ÜLKE YETERLİLİĞİMİZ YÜZDE 60-65 SEVİYESİNDE”
“Ülkemizin yaklaşık iç tüketimde 1 milyon 200 bin ton yağ ihtiyacı var. Bunun da karşılığı yaklaşık 3 milyon ton biz tamamladığımız bir üretim sezonunda 1 milyon 700 bin ton üretim gerçekleştirdik. Ülke yeterliliğimizin yüzde 60-65 seviyesinde olduğumuzu söyleyebiliriz. Bu geçtiğimiz günler Cumhurbaşkanımızın açıkladığı sulama yatırımlarının süratle tamamlanmasını içeren hızlı bir yatırım planıyla ülkemizdeki tarım alanlarını daha hızlıca suyla kavuşturursak 3 yıllık 5 yıllık orta vadeli bir periyotta ihtiyaç duyduğumuz ayçiçek üretim miktarını ülkemizde biz rahatlıkla üreteceğimizi düşünüyoruz. Bölgemizde devam eden iki önemli sulama altyapısı var Çakmak ve Hamza dere bunların tamamlanması durumunda biz Trakya olarak zaten hem ülkemizin çeltik ihtiyacını hem de ayçiçek üretim ihtiyacının çok büyük bir kısmını karşılayacağımızı düşünüyoruz.”
Yorumlar