Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel, sürdürülebilir turizm anlayışıyla doğal kaynakları daha verimli kullanmak amacıyla yeni döneminde kenti yeşil projelerle buluşturmayı hedefliyor. Hazırlıkları süren yağmur suyu hasadı projesinin yanında yaşama geçirilecek ‘GES Yenilenebilir Enerji Yatırımı Projesi’ ile de güneş enerjisinden elektrik üretimine başlanacak. 

Başkan Günel, kentin sahip olduğu doğal kaynakları verimli kullanmak, taşkınların önüne geçebilmek ve kuraklıkla mücadele etmek amacıyla yağmur suyu hasadı yapmak için düğmeye bastı. Çatı oluklarından, bahçelerden ve beton yüzeylerden toplanan yağmur suyunun bir depoda biriktirilerek günlük faaliyetlerde geri kullanımı olarak tanımlanan yağmur suyu hasadı, çevreyi ve doğal kaynakları korumak açısından önemli bir işleve sahip. Yağmur suyu hasadıyla toplanan sular, filtre edilerek arındırıldıktan sonra bahçe sulamasında, klozetlerin sifon sistemlerinde ve yangın suyu depolarında kullanılıyor.

YAĞMUR SUYU HASADINA BAŞLANACAK

SMA HASTALIĞINI YENEN ASRIN EFE BEBEĞİN AİLESİNDEN VAHAP SEÇER’E DESTEK TEŞEKKÜRÜ SMA HASTALIĞINI YENEN ASRIN EFE BEBEĞİN AİLESİNDEN VAHAP SEÇER’E DESTEK TEŞEKKÜRÜ

Konu ile ilgili olarak Kuşadası Belediyesi bünyesinde bir ekip kuran Başkan Günel, yeni döneminde yağmur suyu hasadına başlayacak. Çevre mühendisleri, peyzaj mimarları ve şehir plancılarından oluşan ekip, Kuşadası’nın su odaklı planlanması, mevcut su kaynaklarının etkin bir şekilde yönetilmesi, değişen iklim ile birlikte şiddeti artan taşkın ve kuraklık başta olmak üzere su kaynaklı tüm problemler için kentin hem merkezinde hem de kırsal alanlarında çözümler üretecek. Proje ile Kuşadası Belediyesi tarafından yapılacak parklarda ve kentsel donatı alanları altında sarnıç sistemleri ile su depolaması yapılacak. 

KENDİ KENDİNE YETEN BİR KUŞADASI HEDEFİ

Kuşadası Belediyesi, İzmir, Muğla ve Ordu Büyükşehir Belediyeleri’nin yaşama geçirdiği yağmur suyu hasadı projesini Türkiye’de gerçekleştirecek ilk kıyı ilçe belediyesi olacak. 'Kendi kendine yetebilen bir Kuşadası' hedefi doğrultusunda yaşama geçirilecek proje, başta kuraklıkla mücadele ve kanalizasyon sistemine giden yağmur sularının neden olduğu taşkınların önüne geçebilmek için büyük önem taşıyor. Proje, aynı zamanda su kaynaklarının bilinçli kullanımı konusunda farkındalık da oluşturacak. 

GÜNEŞ ENERJİSİ İLE ELEKTRİK ÜRETİMİNE BAŞLANACAK 

Kuşadası’na su tasarrufu konusunda büyük katkı sunacak yağmur suyu hasadı projesinin yanında Günel, güneş enerjisi ile elektrik üretmek amacıyla Kuşadası Belediyesi GES Yenilenebilir Enerji Yatırımı Projesi’ni yaşama geçirecek. Proje kapsamında Kuşadası Belediyesi tarafından kurulacak güneş enerji santrali ile elektrik üretimine başlanacak. Güneş enerji santralı ile Kuşadası Belediyesi’nin elektrik ihtiyacını karşılanırken, ihtiyaç fazlası enerji de satılarak ek gelir elde edilecek.


Kaynak: anka