(ANKARA) - AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, kripto varlıklara ilişkin yasa tasarısını TBMM Başkanlığı'na sunduklarını belirterek, "Kripto varlık hizmet sağlayıcılarının faaliyete başlayabilmesi için SPK'dan izin alınacak. Bilgi sistemleri ve teknoloji altyapılarını TÜBİTAK belirleyecek. Kripto varlıkların satış ve dağıtımı SPK tarafından belirlenecek. Kripto varlık ihracında TÜBİTAK'tan ön rapor alınacak" dedi.

AK Parti Grup Başkan Vekili Abdullah Güler, düzenlediği basın toplantısında, kanun teklifine ilişkin bilgi verdi. Güler, "Kripto varlık hizmet sağlayıcılarının faaliyete başlayabilmesi için SPK'dan izin alınacak. Bilgi sistemleri ve teknoloji altyapılarını TÜBİTAK belirleyecek. Kripto varlıkların satış ve dağıtımı SPK tarafından belirlenecek. Kripto varlık ihracında TÜBİTAK'tan ön rapor alınacak" dedi.

Gelecek Partisi Lideri Davutoğlu'ndan çağrı: "Bir Filistin temsilcisini Genel Kurul'da insanlığa hitap etmek üzere davet edelim" Gelecek Partisi Lideri Davutoğlu'ndan çağrı: "Bir Filistin temsilcisini Genel Kurul'da insanlığa hitap etmek üzere davet edelim"

Kripto varlıkların son dönemde hızla gelişerek, artık alternatif finansal varlıklar olarak ülke ekonomilerinde önemli yer edinmeye başladığına işaret eden Güler, kripto varlıkların ekonomideki ağırlıkların artması ve yaygınlaşmasıyla dünyada kripto varlıkların hukuki bir zemine oturtulması amacıyla birçok çalışma yürütüldüğünü anlattı.

"RİSKLERİN AZALTILMASI ADINA ADIMLAR ATILMASI GEREKTİĞİNİ DİKKATE ALINARAK TEKLİF HAZIRLANDI”

Güler, şunları kaydett:

"Yurtdışı uygulamalarına baktığımızda, kripto varlıklarla ilgili olarak ülkelerin kendi finansal ve hukuk sistemlerine uygun yaklaşımları benimseyerek ilerledikleri görünmüştür. Öte yandan, tüm ülke uygulamalarının ortak noktasının kripto varlık hizmet sağlayıcılarının lisanslanması, buna ilişkin şartların benimsenmesi ve mali eylem görev gücü kriterlerinde yer alan kurallara uyumun sağlanması olduğu da görülmektedir. Dolayısıyla ülkemizde de uluslararası uygulamalara benzer bir şekilde kripto varlıklarla işlem yapan tarafların risklerinin azaltılması adına adımlar atılması gerektiğini dikkate alarak bu teklifi hazırlamış bulunuyoruz.

“SPK’DAN İZİN ALMALARI ZORUNLU HALE GETİRİLECEK”

Kripto Varlık Hizmet Sağlayacıları'nın kurulabilmesi ve faaliyete başlayabilmeleri için Sermaye Piyasası Kurulu'ndan izin almaları zorunlu hale getirilmektedir. Böylece hizmet sağlayıcılarından işlem yapan kullanıcıların SPK denetiminde güvenli bir şekilde işlem yapmaları da amaçlanmaktadır.

Tasarıda kripto varlık ekosisteminde yer alan cüzdan, kripto varlık hizmet sağlayıcı ve platform gibi kavramların tanımı yer almakta. Kripto varlık hizmet sağlayıcılarının faaliyete başlayabilmesi için SPK'dan izin alacak. Bilgi sistemleri ve teknoloji altyapılarını TÜBİTAK belirleyecek. Kripto varlıkların satış ve dağıtımı SPK tarafından belirlenecek. Kripto varlık ihracında TÜBİTAK'tan ön rapor alınacak.

“YURT DIŞINDA FAALİYET GÖSTEREN KRİPTO BORSALARIN KULLANIMI SONLANDIRILACAK”

Platformlarda gerçekleştirilen işlemlerin güven, açıklık ve istikrarını bozacak eylemlere yönelik tedbirler öngörülmekte. Kripto varlıklara yönelik yatırım danışmanlığına yönelik usul ve esaslar SPK tarafından belirlenecek. İzinsiz faaliyet gösteren kurumlara ilişkin SPK yetkili olacak. İzinsiz faaliyetlerde yurt içi ve yurt dışı ayrımı kaldırılacak, hukuk dışı faaliyetlere yönelik etkinliği artırılacak. İzinsiz kripto varlık hizmet sağlayıcısı faaliyeti gösterenler hakkında 3 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası öngörülüyor. Halihazırda faaliyet gösteren kurumlara yönelik geçiş süreci olacak. Faaliyet göstermek isteyenler 1 ay içerisinde SPK'ya başvuracak. Faaliyet göstermeyecek olanlar 3 ay içerisinde tasfiye kararı alacak. Yurt dışında faaliyet gösteren kripto borsaların kullanımı sonlandırılacak. Teklifimizde vergilendirme söz konusu değil. SPK'nın yüzde 1, teknolojik değerlendirme yapacağı için TÜBİTAK'ın yüzde 1 olmak üzere yüzde 2'lik hizmet bedeli öngörülüyor.” 

 

 

Kaynak: anka