HABER: ECE AZAK – KAMERA: ÖZGÜR ŞENGÜL

(İZMİR)- İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, İZFAŞ ve ED Fuarcılık iş birliği ile Fuar İzmir'de bu yıl 2'ncisi gerçekleştirilen Mast İzmir Boatshow 2024 – Tekne, Tekne Ekipmanları ve Deniz Aksesuarları Fuarı'nın açılışına katıldı. Tugay, “Fuar, şu andaki gördüğü ilgi ve katılımcı sayısı ile ortaya konulan vizyonla çok daha fazla ilgiliyi, yatırımı, çabayı hak ediyor. İzmir’in varoluş sebebi olan körfezi ve Ege Denizi, insanların burada bir kültür olarak deniz ile nasıl iç içe olduğunu bilmemiz, bu gerçeği farkında olmak yeterlidir. İzmir deniz ticaret kentidir. İnsanımızın ürettiğinin ticaretinin yapıldığı bir kenttir. İzmir’in pek çok alanda kendini geliştirme açısında önemli potansiyeli var” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde, İZFAŞ ve ED Fuarcılık iş birliği ile 1-5 Mayıs günlerinde Fuar İzmir'de bu yıl 2'nce kez gerçekleştirilen Mast İzmir Boatshow 2024 – Tekne, Tekne Ekipmanları ve Deniz Aksesuarları Fuarı, ziyaretçilerine kapılarını açtı. Fuarın açılış törenine, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, ED Fuarcılık Kurucu Ortakları Dilek Günaydın ve Emel Yılmaz, Yat ve Tekne Endüstrisi Derneği (YATED) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cem Hüroğlu, İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şube Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk, İzmir Ticaret Odası (İZTO) Meclis Başkanı Selami Özpoyraz, Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ender Yorgancılar, ilçe belediye başkanları, siyasi parti temsilcileri, oda başkanları, sivil toplum kuruluşları temsilcileri de katıldı.

Dünyaca ünlü tekne markaları, sektörün büyük yerli üretici tekne, ekipman ve aksesuar firmalarının bir araya geldiği Mast İzmir Boatshow 2024 – Tekne, Tekne Ekipmanları ve Deniz Aksesuarları Fuarı'nın açılış töreninde konuşma yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, “2'ncisi düzenlenmekte olan bu fuar, şu andaki gördüğü ilgi ve katılımcı sayısı ile ortaya konulan vizyonla çok daha fazla ilgiliyi, yatırımı, çabayı hak ediyor. İzmir’in varoluş sebebi olan körfezi ve Ege Denizi, insanların burada bir kültür olarak deniz ile nasıl iç içe olduğunu bilmemiz bu gerçeği farkında olmak yeterlidir. İzmir deniz ticaret kentidir. İnsanımızın ürettiğinin ticaretinin yapıldığı bir kenttir. İzmir’in pek çok alanda kendini geliştirme açısında önemli potansiyeli var. İzmir her şeyden önce ticaret kenti. 8500 yıl önce burada yaşayan insanlar doğal liman olan körfezin etrafın yaşarken deniz üzerinden ticaret yapmaya başlamışlar. Geçen 8500 yıl içerisinde özellikle içinde yaşadığımız bu dönemde üzerimize düşeni yeterince yaptık mı, daha fazlasını yapabilir miydik, neden olması gerekenin gerisinde kaldık ve nasıl olması gerekiyor bunu sorgulamamız gerekiyor” dedi.

“İZMİR’İN REFAHI EN ÖNEMLİSİDİR”

Seçim dönemindeki temiz körfez vaadinin de arkasında duracağını belirten Başkan Tugay, “Yol gösterecek insanlar bir şeyler söylediğinde dinlemek gerekiyor. Üzerimize düşen neyse yerine getirmek gerekiyor. Yeni dönemde bu anlayışta olacağımı belirtmek istiyorum. İzmir’in refahı en önemlisidir. Bu olmadıkça insanların mutluluğu olamıyor. Ne kadar çaba gösterirsek gösterilim istediğimiz refahın altında kaldığı için şehrimizde de istediğimiz gelişimi sağlayamıyoruz. Önümüzdeki yıl daha iyisini yapmak için bize söyleyecekleriniz çok önemli. Körfezi temizlemeyi vaat ettim, bu vaat geçerlidir. Körfezin kıyısında birkaç marina vaat ettim, bu vaadim de geçerlidir. Bu güzel şehre hizmet etmek için desteğinizi beklerim” diye konuştu.

“FUAR, ALANINDA DÜNYADAKİ ÖNEMLİ FUARLARLA YARIŞACAKTIR”

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ender Yorgancılar, “Aslında bu fuar İstanbul'da ve yurt dışında yapılanlar gibi daha geniş bir alanda yapabiliriz. Bütün hollerin dolabileceği bir potansiyele sahip. Dünyada şehirler yarışıyor. Bu ortamda mermer fuarında Verone Ve Ximan ile yarışıyor. Bu fuarı oturduğunuz takdirde alanında dünyadaki önemli fuarlarla yarışacaktır. Üç tarafı denizle çevrili olan bir ülkede yaşıyoruz. Sektör çok büyüyor. DTO İzmir Şube Başkanı Yusuf Öztürk'ün de bahsettiği üzere 2 bin 745 adet ticari yatımız, 2 bin 807 adet günübirlik gezi teknemiz bulunmaktadır” şeklinde konuştu.

“FUAR ÖNÜMÜZDEKİ YILLARDA KABINA SIĞMAYACAK”

İzmir Ticaret Odası (İZTO) Meclis Başkanı Selami Özpoyraz, “Düzenlendiği ilk yıl 73 katılımcıyı ağırlayan fuar bu yıl 113 katılımcıya ev sahipliği yapıyor. Katılımcı sayısındaki yüzde 50 üzerindeki bu artışı, önümüzdeki yıllarda kabına sığmayacak uluslararası bir etkinliğin habercisi olarak görüyoruz. Sektör kapsamında ülkemizin 2023 yılındaki yat ihracatı 2022'ye kıyasla yüzde 33 artarak 1,5 milyar dolardan 1 milyar 900 bin dolara yükseldi. 2023 yılındaki gemi, yat ve hizmetlerin ihracatı ise yüzde 100 artış kaydederek, 129 milyon dolardan yaklaşık 260 milyon dolara ulaştı. Bu yıl ise toplam ihracatın yaklaşık 3 milyar euro civarında olması bekleniyor” ifadelerini kullandı.

“ALİAĞA ÇALTILIDERE’DE YAPIMI DEVAM EDEN YAT VE TEKNE İMALAT BÖLGESİ, İZMİR’İ DÜNYA ARENASINA TAŞIYACAK ÖNEMLİ BİR ÜRETİM MERKEZİ OLMAYA ADAY”

İzmir’de uluslararası alanda isim yapmış güçlü tekne üreticilerinin ve markalarının olduğunu ifade eden İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şube Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk, “Yeni marina yatırımlarını planlarken, teknepark projeleri ile İzmir Körfezi’nin amatör denizciler için cazibe merkezi olmasını sağlamalıyız. Bugün organize bir bölgede olmamalarına rağmen, İzmir’de uluslararası alanda isim yapmış güçlü tekne üreticilerimiz ve markalarımız bulunmaktadır. Bu firmalarımız imkânsızlıklara rağmen 50’den fazla ülkeye ihracat gerçekleştirmektedir. Tekne imalatçılarının üretim sürecinde test yapabileceklere denize erişiminin sağlanması öncelikli konulardan biridir. Çünkü İzmir’de ürettiğimiz tekneyi test edebileceğimiz yer yok. Aliağa Çaltılıdere’de yapımı devam eden yat ve tekne imalat bölgesi, İzmir’i dünya arenasına taşıyacak önemli bir üretim merkezi olmaya adaydır. Bölgede üretilecek tekne ve yatların ihracatında yüksek düzeyde döviz geliri elde edilmesi hedefleniyor” diye konuştu.

“DENİZDE YÜZEN BİRER TAŞIT VE SPOR MALZEMESİ DEĞİL; AYNI ZAMANDA BİR KÜLTÜRÜN FUARIDIR”

BES TRABZON ŞUBESİ: "İKTİDAR SÖZDE TASARRUF PROGRAMIYLA KAMU EMEKÇİLERİNİN KAZANILMIŞ HAKLARINA GÖZ DİKMEKTEDİR" BES TRABZON ŞUBESİ: "İKTİDAR SÖZDE TASARRUF PROGRAMIYLA KAMU EMEKÇİLERİNİN KAZANILMIŞ HAKLARINA GÖZ DİKMEKTEDİR"

Yat ve Tekne Endüstrisi Derneği'nin (YATED) sektörünün en büyüğü olarak Türkiye'nin sesi olduğunu söyleyen YATED Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cem Hüroğlu, "İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde 2'ncisi gerçekleşen 'Mast Tekne, Tekne Ekipmanları ve Deniz Aksesuarları Fuarı'nda YATED olarak desteklemekten gurur duyuyoruz. YATED 300 üyesiyle sektörün en büyüğü olarak Türkiye'nin sesi olmaktadır. Bugün açılışını yaptığımız 'Mast Tekne, Tekne Ekipmanları ve Deniz Aksesuarları Fuarı' sadece çeşitli malzemelerden yapılmış denizde yüzen birer taşıt ve spor malzemesi değil, aynı zamanda bir kültürün fuarıdır. Bugün yaklaşık 50 bin metrekare alanda 300'den fazla teknenin görücüye çıkmasıyla fuarın sonunda hedeflediğimiz ilgiyi bize verecektir” diye konuştu.

 

Kaynak: anka