Çin, Kanada ve Meksika'yla birlikte kendisine de önemli ithalat vergileri uygulama vaadinde bulunan müstakbel ABD Başkanı Donald Trump'a karşılık vererek bunun "kimsenin kazanmayacağı" bir ticaret savaşı başlatabileceğini söyledi.

Trump, 20 Ocak'taki yemin töreninin hemen ardından Meksika ve Kanada, ABD'ye yönelik uyuşturucu ve göçmen "akışını" engelleyecek adımlar atmadığı takdirde iki ülkeden ithal edilen tüm ürünlere yüzde 25'lik bir gümrük vergisi koyacağını ileri sürmüştü.

Trump, ABD'ye sokulduğu öne sürülen kaçak sentetik opioid fentanili engellemek için de Çin'e "her türlü ek gümrük vergisinin üzerinde yüzde 10'luk ek vergi" uygulanacağını açıklamıştı.

Cumhuriyetçi, sosyal medya uygulaması Truth Social'da "Çin'den temsilciler bana, bunu yaparken yakalanan uyuşturucu satıcılarının en yüksek cezayı alarak idam edileceğini söylemişti ama ne yazık ki bu sözünü asla yerine getirmedi" yazmıştı.

Türk Genç Vikipedi gönüllüsüne uluslararası ödül Türk Genç Vikipedi gönüllüsüne uluslararası ödül

Washington'daki bir Çin Büyükelçiliği sözcüsü, Pekin'in iki ülke arasındaki ticari ve ekonomik işbirliğinin karşılıklı fayda sağladığına inandığını söyleyerek yanıt verdi.

Reuters, Liu Pengyu'nun "Kimse bir ticaret veya gümrük vergisi savaşını kazanamaz" dediğini aktardı.

Çin'in, ABD'de aşırı dozda uyuşturucu kullanımının önde gelen nedenlerinden biri olan fentanil üretimiyle ilgili ürünlerin ihracatını kısıtlamayı kabul ettiği 2023'ten bu yana bir dizi adım attığını da ekledi.

Sözcü, "Tüm bunlar, Çin'in fentanil öncü maddelerinin ABD'ye girmesine bilerek izin verdiği fikrinin doğrulara ve gerçeklere tamamen aykırı olduğunu kanıtlıyor" dedi.

Ulusal Sağlık İstatistikleri Merkezi, 2023'te ABD'de fentanil aşırı dozundan en az 74 bin 700 kişinin öldüğünü tahmin ediyor. ABD Başkanı Joe Biden, defalarca Pekin'in fentanilde kullanılan bileşenlerin üretimini durdurmak amacıyla daha fazla adım atması için çağrıda bulunmuş ve yıllar içinde Çin ürünlerindeki gümrük vergisini önemli ölçüde artırmıştı.

Trump, daha önce Çin'in ticarette en çok tercih edilen ülke statüsüne son verme ve bu ülkeden yapılan ithalata ilk döneminde uygulananlardan çok daha yüksek seviyede, yüzde 60'ı aşan gümrük vergileri getirme sözü vermişti.

ABD'nin ana ithalat ticaretçisi olan Çin, yurt dışından getirilen malların yüzde 16'sından fazlasını karşılıyor. ABD'nin Çin'den ithalatı, bitmiş ürünlerden hemen hemen her Amerikan endüstrisinde kullanılan bileşenlere ve hammaddelere kadar uzanıyor.

ABD, geçen yıl Çin'den 427 milyar dolar değerinde ithalat yapmış ve Asya devine 148 milyar dolar değerinde mal ihraç etmişti.

Trump'ın yeni gümrük vergisi tehdidi, ABD-Meksika-Kanada Ticaret Anlaşması'nın (USMCA) şartlarını ihlal ediyor gibi görünüyor. Trump'ın imzaladığı anlaşma, 2020'de yürürlüğe girmiş ve üç ülke arasındaki gümrüksüz ticareti büyük ölçüde devam ettirmişti. Kanada ve ABD, nihayetinde USMCA'yle sonuçlanan sert görüşmelerinin bir noktasında birbirlerinin ürünlerine yaptırım uygulamıştı.

Trump'ın 2026'da anlaşmayı yeniden müzakere etme fırsatı olacak çünkü bu tarihte bir sona erme hükmü, anlaşmadan çekilmeyi ya da anlaşmada yapılacak değişiklikleri görüşmeyi zorunlu kılacak.

Editör: Balcan Hande