(ANKARA) - CHP, Engelliler Haftası kapsamında Ankara’da “Engelsiz Yarınlar Buluşması” düzenledi. CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Kadın Kolları Başkanı Aylin Nazlıaka, “İktidar, engellileri hayata katmak yerine muhtaç olarak konumlandırıyor. Onlara göstermelik ve samimiyetsiz politikalarla son derece devamlılığı olmayan genel geçer birtakım imkanlar sağlıyor. Oysa ki biz bütüncül politikalar üretilmesinden yanayız” dedi. Çankaya Belediye Başkanı Hüseyin Can Güner de “Engellilerle sadece bir gün ya da bir hafta değil, yılın her gününde bir arada olacağız, dayanışma içerisinde olacağız ve bugünler sadece sizlerin günü değil toplumda farkındalık yaratmak ve sizlerle dayanışma içerisinde olmak için bütün hepimizin günü olacaktır" diye konuştu.

Özel: “Mali darbe girişimine karşı dik duracağız. Gerekirse ben, milletvekillerim, belediye başkanlarımla çöpleri ellerimizle toplarız" Özel: “Mali darbe girişimine karşı dik duracağız. Gerekirse ben, milletvekillerim, belediye başkanlarımla çöpleri ellerimizle toplarız"

CHP, bugün Ankara’da Engelliler Haftası dolayısıyla “Engelsiz Yarınlar Buluşması” düzenledi. Toplantıya, CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Çankaya Belediye Başkanı Hüseyin Can Güner, CHP Genel Başkan Yardımcısı Aylin Nazlıaka ve CHP Ankara İl Başkanı Ümit Erkol katıldı.

Çankaya Belediye Başkanı Hüseyin Can Güner, şöyle konuştu:

"Engelli vatandaşlarımızın toplumsal hayata katılımını artırmak ve yaşam standartlarını yükseltmek için hem merkezi yönetimin hem de yerel yönetimlerin çok önemli görevleri olduğunun farkındayız. Biz geçtiğimiz dönemde 3 ilçe belediyesi ve büyükşehir belediyemizle birlikte bu çalışmaları sürdürmeye gayret ediyoruz. Ne mutlu ki sizler bizlere destek verdiniz. Şimdi Mansur Başkanımızın önderliğinde 16 ilçe belediyesi olarak engellilerin yanında daha fazla bulunacağız, daha fazla dayanışma içerisinde olacağız. Hem büyükşehir belediyemizin engelsiz kreşi gibi çok güzel bir örneği varken hem Çankaya Belediyemizin Aşık Veysel Engelsiz Yaşam Merkezi gibi çok kıymetli bir örneği varken ve yine Çankaya Belediyemizin görme engelliler spor kulübü gibi çok kıymetli örnekleri varken önümüzdeki beş yıllık süreçte de bu güzel çalışmalara, eserlere yenilerini katacağımızdan da hiç kimsenin kuşkusu olmasın diyorum. Engellilerle sadece bir gün ya da bir hafta değil, yılın her gününde bir arada olacağız, dayanışma içerisinde olacağız ve bugünler sadece sizlerin günü değil toplumda farkındalık yaratmak ve sizlerle dayanışma içerisinde olmak için bütün hepimizin günü olacaktır."

"SİZLER BİRER 'EŞİT' BİREYLERSİNİZ"

Etkinlikte konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı Aylin Nazlıaka ise şunları söyledi:

"Ben uzun yıllardır nerede bir hak gasbı varsa orada olmaya özen gösteriyorum. Hiç şüphesiz engelli bireyler ve aileleri bu konuda en fazla mağduriyet yaşayan kesimlerden bir tanesi. Dolayısıyla engellilerden de sorumlu bakan olarak göreve geldikten sonra sizlerle daha fazla bir araya gelip, daha fazla sorunları ve çözüm önerilerini konuşur noktada bulunduk. Bu açıdan sizlerin sorunlarını oldukça içselleştirmiş bir durumdayız. Onun için şunu bilmenizi çok ama çok önemsiyoruz, bizler sizleri acınılası bireyler olarak görmüyoruz. Bizler sizleri gücüne güç katılması gereken ve pozitif ayrımcılık yapılması gereken eşit bireyler olarak görüyoruz. Sizler birer eşit bireysiniz değerli arkadaşlar. Ve gene bizler her 3 Aralık'ta, her 10-16 Mayıs Engelliler Haftası'nda ve birtakım özel günlerde sadece sizlere hatırlayanlar değil her daim sizlerin sorunlarını konuşan, çözüm önerilerini sunan ve yerel belediyelerimiz kanalıyla da hayata geçirenleriz. Biliyoruz ki böyle dönemlerde kurulan klişe cümleler eğer gereği yerine yapılmazsa son derece samimiyetsiz oluyor. İşte o nedenle bizler sizlerle hemhal olmak, sizlerin eğitime, sağlığa, adalete, istihdama erişimin önündeki engelleri kaldırmak, sizlerin kamusal alanlarda yer almasını sağlamak, mekansal erişimin önündeki engelleri kaldırmak, ulaşımla ilgili sorunlarınızı çözmek, kısacası hayatınızı kolaylaştırmak için buradayız.

"ENGELLİLERİN BİREYSEL OLARAK DAHA GÜÇLÜ OLMALARI İÇİN SİYASET YAPIYORUZ"

Bugün Türkiye'de biliyoruz ki engelli yurttaşlarımızın yaşadığı binlerce sorun var. Bir örnek verme gerekirse, ülkemizde engelli erkeklerin yüzde 10,9'u okuma yazma bilmiyor. Bu oran kadınlarda üç katı. Yani yüzde 32,4. Yine birçok veri var ama ben özellikle şunu söyleyeceğim; bizler bana bir şey olursa, çocuğuma ne olacak diyen ailelerin seslerini duyanlarız. Bu amaçla engellilerin ailesine bağımlı değil, bireysel olarak da güçlü hale getirilmesi için siyaset yapıyoruz.

"İKTİDARIN ENGELLİLERİ BİR YÜK OLARAK GÖRME ANLAYIŞINI REDDEDİYORUZ"

İktidarın engellileri bir yük olarak görme anlayışını ise reddediyoruz. İktidar, engellileri hayata katmak yerine muhtaç olarak konumlandırıyor. Onlara göstermelik ve samimiyetsiz politikalarla son derece devamlılığı olmayan genel geçer birtakım imkanlar sağlıyor. Oysa ki biz bütüncül politikalar üretilmesinden yanayız. Az önce belediye başkanımız konuştu. Size bir örnek vereyim; diyelim ki devlet bize bir tekerlekli sandalye verdi ama yollarınız bozuk. Sokağa çıkabilir misiniz? Dolayısıyla bizler Cumhuriyet Halk Partili belediye başkanlarımız kanalıyla sizi hayatın içine katmak, yaşamınızı kolaylaştırmak için belediyelerimizin iyi uygulamalarını standart hale getiriyor, onları yaygınlaştırıyor, varsa eksikliklerimiz gidermek için çalışıyoruz. Ve bunları yapmayan diğer partiler tarafından yönetilen belediyelerin de bizi örnek almasını hedefliyor, bu uğurda gereken çalışmaları yürütüyoruz. Aynı zamanda parlamentoda da sizlerin sorunlarını, bakım aylığından tutun, engelli ücretine kadar tüm sorunları gündeme getirdik, getirmeye de devam edeceğiz. Kısacası bundan sonra da sizlerle gene sık sık bir araya geleceğiz. Sık sık sorunları, çözüm önerilerini konuşacağız. Sizlerin sesini, sözünü yükselteceğiz."

 

Kaynak: anka