(ANKARA) - CHP Karabük Milletvekili Cevdet Akay, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında Ziraat Katılım’ın Yönetim Kurulu Başkan Vekili Fikrettin Aksu’nun kardeşi Şener Aksu’yu Ziraat Katılım Bankası’na aldırdığını ve sınavsız olarak müdür atadığını iddia etti. Şener Aksu’nun oğlunun da Ziraat Teknoloji’de işe başladığını, bir diğer akrabasını da Sivas Bölge Başkanı olarak atadığını söyleyen Akay, BDDK'yı konuyu araştırması için göreve çağırdı.

CHP Karabük Milletvekili Cevdet Akay, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında “Ziraat Bankası maalesef nepotizm çiftliği haline gelmiş. Yani akraba kayırmacılığı. Eş, dost, akrabalar bu üst düzey yöneticiler tarafından önemli makamlara yerleştirilmiş” ifadesini kullanarak, şu iddialarda bulundu:

“Hatırlıyorsunuz Fikrettin Aksu, Ziraat Bankası Genel Müdür Danışmanı ve Ziraat Katılım Bankası Yönetim Kurulu Başkan Vekili. Yine SGK'dan insan kaynaklarındaki görevlerinden ve Ziraat Bankası'ndan emekli olan yönetici. Bu kişi NSA adlı şirketin de ortağı ve temsili yetkili kişisiydi. Kendi şirketine 10 gün içerisinde kredi tahsisini yaptırmış ve kullandırmıştı. 7 milyon 322 bin liralık da bir teşvik almıştı. Çiftçilerimiz bu kadar bu krediye erişmeyi beklerken... Bu kişi sadece bununla kalmamış. Kendisinin kullandığı usulsüz kredilerle aldığı bir serayı aldı, kenara koydu. Kullandığı usulsüz kredilerle yüz milyonluk bir serayı aldı ve kenara koydu. Bunu da cebinden hiç para çıkmadan, banka kaynaklarıyla yaptı. Bu kişi öz kardeşi Şener Aksu’yu, Yönetim Kurulu Başkan Vekili olduğu Ziraat Katılım Bankası’na aldırıyor. Yetmiyor, geçtiğimiz eylül ayında yükselme sınavına sokmadan direkt olarak Tedarik Bölümü’ne müdür olarak atamasını gerçekleştiriyor. Bu atamayla da kalmıyor, oğlunu da Ziraat Bankası'nın iştiraki olan Ziraat Teknoloji’de mühendis olarak göreve başlıyor. Oğlunu da buraya atamış. Bir diğer akrabası olan Murat Bedir’i de Sivas Bölge Başkanı olarak atamış. Bu başkanlığa atanacak bir sürü liyakatli kişi varken yakın akrabasını bu görevi atamış.

TBMM BAŞKANI KURTULMUŞ’UN 19 MAYIS MESAJI: "TÜRKİYE YÜZYILI HEDEFLERİMİZE DAHA HIZLI ULAŞACAĞIZ" TBMM BAŞKANI KURTULMUŞ’UN 19 MAYIS MESAJI: "TÜRKİYE YÜZYILI HEDEFLERİMİZE DAHA HIZLI ULAŞACAĞIZ"

Bunlarla da kalmıyor, diğer banka yöneticilerinin de boş durmadığını görüyoruz. Onların da muhtelif atamaları var. Fikrettin Aksu ve bankanın Yönetim Kurulu Başkanı Burhanettin Tanyeri, başta Erzurum Çağrı Merkezi olmak üzere, bankanın muhtelif yerlerini üç yılda 381 kişiyi referans göstererek aldırmışlar. Bu kişiler kim? Özellikleri nedir? Bu göreve atanmak için yeterli bilgi birikimi ve tecrübeye sahipler mi?

“EŞ, DOST AKRABASINI ATAMAYA DEVAM ETMİŞ”

Ziraat Bankası Tarımsal Kredilerden Sorumlu Grup Başkanı Ferhat Pişmaf da eş, dost, akrabasını buraya atamaya devam etmiş. Ferhat Pişmaf kardeşi Rafet Pişmaf’ı Samsun Bölge Başkanı olarak atamış. Bölge Başkanlığı önemli bir makam, kredi tahsisinde belli bir yetkisi var. Yetkisini aştığı durumlarda konu Genel Müdürlük makamına ve Kredi Komitesi'ndeki kredilerden sorumlu Genel Müdür Yardımcısı'na intikal eder. Yani kardeş teklif ediyor, abi onaylıyor. Limiti yetmedi, yukarıya teklif edecek, abisi olan Ferhat Pişmaf da onaylayacak. Bu kredilerin hangi firmalara kullandırıldığıyla ilgili ayrıca bir inceleme yapılması gerekiyor. Bu olaylar olurken Banka Genel Müdürü Alparslan Çakar hiçbir şey yapmıyor. Kendi memleketi olan Muş'un Malazgirt ilçe belediyesine 78 milyon 118 bin 540 lira kredi kullandırıyor. Toplam 324 milyon lira belediyenin borcu var. Bunun yüzde 24'ü Ziraat Bankası'ndan kullandırılan kredi. Bu kredi halen ödenmemiş vaziyette görünüyor. Ziraat Bankası başta olmak üzere kamu bankaları Cumhuriyet Halk Partili belediyelere ve muhalefet belediyelerine hiçbir kredi kullandırmazken, AK Parti’li ve Cumhur İttifakı belediyelerine fütursuzca kredilerin kullandırılması devam ediyor. Bunların da geri dönüşü yok. Belediye de kaybedilmiş. Demek ki bu kredi doğru düzgün kullandırılsaydı belediyeyi de kazanırlardı. Kullandırılan kredilerin de nasıl kullanıldığının da ayrıca takip edilmesi çok önemli. Kendilerine yakın kişilere, ortak oldukları şirketlere kredi kullandıranlar eşe, dosta terfileri kolaylıkla verenler, çok büyük bir vebalin altına giriyorlar. Milyonlarca genç sınavla gece gündüz çalışıp bir yerlere atanmayı beklerken, bu liyakat sahibi olmayan kişilerin buralara atanmasının altından nasıl kalkacaksınız? Bu konuların araştırılmasıyla ilgili BDDK'yı bir kez daha göreve davet ediyoruz."

 

 

Kaynak: anka