(ANKARA) - Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) 'Yılın Başarılı Gazetecileri-2023' ödülleri Doğan Taşdelen Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde düzenlenen törenle sahiplerini buldu. ÇGD Genel Başkanı Kıvanç El, “Halkın haber alma hakkı için kamu adına mesleğini yapan bizler, sesimizi yükselttikçe, birleştikçe aslında daha güçleneceğimize olan inancım tam"dedi.

Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) 'Yılın Başarılı Gazetecileri-2023' ödülleri Doğan Taşdelen Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde düzenlenen törenle sahiplerini buldu. Ödül törenine çok sayıda gazetecinin yanı sıra CHP Giresun Milletvekili Elvan Işık Gezmiş, DEM Parti Grup Başkanvekili Gülistan Kılıç Koçyigit, CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Çankaya Belediye Başkanı Hüseyin Can Güner ve RTÜK üyeleri Tuncay Keser ve Necdet İpekyüz katıldı.

“ÇGD HER ZAMAN DOĞRU YERDE DURDU VE DOĞRU MÜCADELEYİ VERDİ”

Gıda zehirlenmeleri.... Gıda Mühendisleri Odası: ''En önemli sebeplerinden biri gıda fiyatlarının artması ve halkın alım gücünün düşmesi'' Gıda zehirlenmeleri.... Gıda Mühendisleri Odası: ''En önemli sebeplerinden biri gıda fiyatlarının artması ve halkın alım gücünün düşmesi''

Ödül töreninin açılış konuşmasını yapan ÇGD Genel Başkanı Kıvanç El, “Zorluklar ve sıkıntılar var. On sene önce terörist ilan ediliyorduk, iki sene önce manipülatif dezenformasyon yapan insanlar olduk. Büyük ihtimalle bir kaç ay sonra etki ajanı sıfatı yiyeceğiz. Ama sıkıntılı süreçleri de her zaman aştık. Bize destek vermiş insanların olduğunu görmenin de heyecanıyla kimsenin moralini bozmaya gerek yok. Halkın haber alma hakkı için kamu adına mesleğini yapan bizler, sesimizi yükselttikçe, birleştikçe aslında daha güçleneceğimize olan inancım tam. ÇGD her zaman doğru yerde durdu ve doğru mücadeleyi verdi. Kurucularımızdan bu güne gönlümüz çok rahat. Sansürden, otosansürden, açlık koşullarında çalışan gazetecilere kadar çok fazla problemimiz var. Hepimiz ortak mücadele ettiğimiz zaman bu sorunları aşacağımıza olan inancım sonsuz” ifadelerini kullandı.

“BİRLİKTE MÜCADELE ETMEYE DEVAM EDECEĞİZ”

Ödül takdim etmek için sahneye çıkan DEM Parti Grup Başkanvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, “Basın Türkiye’nin mevcut durumunda bizim soluk borumuz. Siz yazmazsanız bir çok şey karanlıkta kalacak. Basın emekçileri sayesinde hakikat bir nebze de olsa bizlere, topluma ulaşıyor. Kalemi kırılmaya çalışıldığı halde, cezaevlerine atılmaya çalışıldığı halde yazana, çizene bin selam olsun. Cezaevinde bulunan gazetecilere selam gönderiyorum. Birlikte mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi.

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, ise “İyi ki varsınız diyorum. Her zaman zor zamanlarınızda yanınızda olacağız. Zor zamanlarınızın olmaması ve özgür basın için mücadele edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Çankaya Belediye Başkanı Hüseyin Can Güner, “Gerçek ve doğru haberin peşinde adliyede, emniyette, sokakta, parlamentoda nerede olması gerekiyorsa orada olup, durmadan heyecanla koşan gazetecileri saygıyla selamlıyorum. Gazetecilik geçmişten bugüne zor bir meslek ama baskılara, sürgünlere, tehditlere, cezaevi koşullarına rağmen her türlü bedeli ödemeyi göze alan insanlar sayesinde dünyanın en saygın mesleklerinden bir tanesi” diye konuştu.

“33 BASIN EMEKÇİSİ ARKADAŞIMIZI RAHMETLE ANIYORUM”

Ödül etkinliğine il dışında bir programı olduğu için katılamayan CHP Genel Başkanı Özgür Özel gönderdiği mesajda şu ifadelere yer verdi:

“Gazetecilik mesleğini her türlü baskıya, sansüre rağmen bağımsız bir şekilde icra eden tüm basın emekçilerini saygıyla selamlıyorum. Geçtiğimiz yıl, Cumhuriyetimizin ikinci yüzyıl kutlamaları, 6 Şubat depremi, genel seçim ve yoğun siyasi gündem nedeniyle habercilik anlamında gündemin çok hareketli olduğu bir yıl oldu. Yaptığı haberlerle, 2023 yılının en başarılı gazetecileri seçilen değerli gazetecileri tebrik ediyorum. Ayrıca, deprem bölgesinden büyük fedakarlıklarla yaptıkları haberler nedeniyle dayanışma ödülüne layık görülen basın emekçilerine teşekkürlerimi, gönülden tebriklerimi sunuyor, 6 Şubat depremlerinde hayatını kaybeden 33 basın emekçisi arkadaşımızı rahmetle anıyorum.”

“GAZETECİLERE MİNNETTARIZ”

CHP Grup Başkanvekili Murat Emir ise gönderdiği mesajında “Tarafsız gazetecilik için mücadele eden, tüm zor zamanlarında meslektaşlarının yanında duran Çağdaş Gazeteciler Derneği'ne nazik davetleri için teşekkür ediyorum. "2023 Yılın Başarılı Gazetecileri Ödül Töreni'ne iş programımdaki yoğunluk nedeniyle katılamayacağımı üzüntü ile belirtmek isterim. Sansürün ve baskının son bulduğu, gazetecilik mesleğinin onurunun teslim edildiği günlere kısa zamanda kavuşacağımıza yürekten inanıyor, kalemini yalnızca gerçekleri aktarmak için kullanan gazetecilerimizi kutluyorum.” dedi.

Ödül törenine mesaj gönderen bir diğer isim İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ise “Gazeteciler yurttaşlarımızın doğru habere ulaşabilmesi için çok zorlu koşullar altında dahi özveriyle çalışıyorlar. Bu değerli görevi her zaman halkın ve haklının yanında durarak sürdüren, gerçeklerin ortaya çıkması için çabalayan gazetecilere minnettarız” ifadelerini kullandı.

ÇGD'nin ödül verdiği gazeteciler ve haberleri şöyle:

UĞUR MUMCU ARAŞTIRMACI GAZETECİLİK ÖDÜLÜ:

Asuman Aranca – T24

'Sinan Ateş cinayeti dosyasındaki bilirkişi raporuna T24 ulaştı: Ateş’in adresini Ülkü Ocakları Başkanı istemiş' haberi.

MUSTAFA EKMEKÇİ HABER ÖDÜLÜ:

Hazar Dost ve Ersin Eroğlu – 10Haber

Şüpheli Bir Ölümün Krokisi ve Gabonlu Dina’nın Ölümü başlıklı haberleri.

RAFET GENÇ HABER ÖDÜLÜ:

Burcu Günüşen – Sol Haber

'Devlet koruması altındaki çocuklar 40 günlük tarikat kampına yollandı' haberi.

BEHZAT MİSER KENT HABERİ ÖDÜLÜ:

Pelin Ünker – DW Türkçe

'Fay hattında altın madeni: 7,2 milyon dolar borcu silindi' haberi.

RÖPORTAJ ÖDÜLÜ:

Sorel Dağıstanlı – Halk TV

Diyanet personeli anlattı: Keyfi harcamalar ve talan…' röportajı.

İZZET KEZER HABER FOTOĞRAF ÖDÜLÜ:

Adem Altan – AFP

Enkazda kaybettiği kızı Irmak’ın başından ayrılmayan Mesut Hançer’in fotoğrafı.

TV HABER ÖDÜLÜ:

Barış Kaya – Mahmut Özgün – FOX TV

'Hatay’da sokak sokak yardım aradı' haberi

BELGESEL ÖDÜLÜ:

Mahmut Hamsici – Ege Tatlıcı – BBC Türkçe 'Kahramanmaraş: Bir yıkımın anatomisi' belgeseli.

SAYFA TASARIMI ÖDÜLÜ:

Buse İlkin Yerli – Birgün Gazetesi

'Baskılara karşı hep birlikte direneceğiz' sayfa tasarımı.

TEŞVİK ÖDÜLÜ:

Asya Tekyaşar, Gökmen Mumcular, Görkem Deniz Berk, İlke Çıtır, Merve İşen, Tolga Çifci, Zeren Gültekin – Görünüm Gazetesi

DAYANIŞMA ÖDÜLÜ:

Deprem bölgesindeki gazeteciler

 

Kaynak: anka