(İSTANBUL) - Boğaziçi Üniversitesi Yaşam Bilimleri ve Teknolojileri Merkezi (Boğaziçi LifeSci) tarafından “2. Hedefli Tedavi Teknolojileri Sempozyumu” düzenlendi. Sempozyuma çevrimiçi katılan TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Boğaziçi LifeSci’de hayata geçen çalışmaların Türkiye’de sağlık alanındaki ekosistemin gelişimi için “katalizör” olduğunu söyledi.

Boğaziçi LifeSci’nin düzenlediği 2. Hedefli Tedavi Teknolojileri Sempozyumu, hedefli tedavi teknolojileri alanında çalışan ulusal ve uluslararası sanayi temsilcileri ve uzmanları, 24-25 Mayıs'ta Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Derin Teknoloji Üssü’nde buluşturdu.

Etkinliğe çevrimiçi bağlanan TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Avrupa Birliği (AB) Avrupa Yenilik Konseyi (EIC) tarafından verilen "Avrupa Kadın Yenilikçiler Ödülü"ne layık görülen Boğaziçi LifeSci Müdürü Prof. Dr. Rana Sanyal’ın çalışmalarını anlattı. Boğaziçi LifeSci’da hayata geçen çalışmaların Türkiye’de hedefli tedavi teknolojileri gibi sağlık alanındaki çalışmalar ekosisteminde önemli bir rol üstlendiğini belirterek şunları söyledi:

“Boğaziçi LifeSci sağlık çalışmaları ekosisteminde katalizör görevi üstleniyor”

“Türkiye’de sağlık araştırmalarında kaynaktan ziyade bu ekosistemin nasıl büyütüleceğine odaklanmamız gerekiyor. Son yıllarda özellikle sağlık teknolojileri alanında ayrılan kaynak artsa da rakamlar her zaman başarı öykülerini beraberinde getirmiyor. Bunun için bir ekosisteme ihtiyacımız var. Boğaziçi LifeSci, işte bu ekosistem oluşturma sürecinde bir katalizör görevi görüyor. Bu nedenle TÜBİTAK olarak buradaki çalışmaları yakından takip ediyor ve bünyemizde yer alan çeşitli programlarla desteklemeyi sürdürüyoruz.”

Boğaziçi LifeSci Müdürü Prof. Dr. Rana Sanyal da Boğaziçi LifeSci’deki ileri araştırma laboratuvarlarının bu ekosisteme büyük katkılar sunmak ve katma değer yaratmak için çalıştığını kaydetti. Türkiye’de hedefli tedavi teknolojileri ekosisteminde yer alan Teknopark, yatırımcılar ve ulusal ve uluslararası şirketlerle yakın çalıştıklarını belirten Prof. Dr. Sanyal, şöyle konuştu:

“Tedavi süreçlerinde çığır açan çalışmalara odaklanıyoruz”

“Boğaziçi LifeSci çatısı altında Türkiye’de bir araya geldiğimiz ortaklarımızla şimdi uluslararası projeler yapıyoruz. Burada hayata geçirdiğimiz iş birlikleri bizi globalde de öne taşıyacak bir etkiye sahip. Hedefli tedavi teknolojileri gibi sağlık alanında öne çıkan projelerde ulusal ve uluslararası kurumlardan aldığımız desteklerle kanser gibi hastalıkların tedavi sürecinde öncü ve çığır açan çalışmalara odaklanıyoruz. Bu ekosistemin içinde olmak isteyen herkesi de bekliyoruz.”

100’den fazla bilimsel araştırma projesi yürütülüyor

Boğaziçi LifeSci’nin sanayi ile devam eden arayüzlerinden sorumlu olan Prof. Dr. Cengizhan Öztürk ise sunumunda Boğaziçi LifeSci’de sürdürülen hedefli tedavi teknolojileri alanındaki projelerin güncel durumlarını özetledi. Prof. Dr. Öztürk, Boğaziçi LifeSci’de yer alan Tıbbi Cihaz Geliştirme Birimi (Temizoda), Deney Hayvanları Bakım ve Üretim Birimi (Vivarium), Hedefli Tedavi Teknolojileri Deney Hayvanları Görüntüleme Birimi gibi merkez altyapısı ve onunla bağlantılı laboratuvarlarda, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, İstanbul Kalkınma Ajansı, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), Avrupa Birliği (AB) gibi ulusal ve uluslararası kurumlardan fonlarla desteklenen 100’den fazla bilimsel araştırma projesi yürütüldüğü bilgisini paylaştı. 

Çeşme Belediye Başkanı Denizli, belediye çalışanları ile bayramlaştı Çeşme Belediye Başkanı Denizli, belediye çalışanları ile bayramlaştı

Sempozyumda konuşmacı olarak Ankara Üniversitesi Kanser Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Hakan Akbulut, Acıbadem Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Batu Erman, Fenerbahçe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Derya Dilek Kançağı, İzmir Biyotıp ve Genom Merkezi Araştırmacısı Dr. Sibel Kalyoncu, Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Betül Karademir Yılmaz, Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Esra Erdal, Ankara Üniversitesi Nükleer Tıp Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özlem Küçük, Donghua Üniversitesi (Çin) Biyoloji Bilimleri ve Medikal Mühendislik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Xiangyang Shi ve İsviçre Federal Teknoloji Enstitüsü (EPFL) Malzeme ve Global Sağlık Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Francesco Stellacci gibi bilim insanları da yer aldı.

ADVERTORIAL YAYIN



Kaynak: anka