İSHAK KARA 

Iğdır'da Jandarma Teşkilatı'nın 185. kuruluş yıl dönümü kutlandı Iğdır'da Jandarma Teşkilatı'nın 185. kuruluş yıl dönümü kutlandı

(VAN) - Van'ın Bahçesaray ilçesinde yaşayan yurttaşlar, kış mevsiminde dört- beş ay kapalı kalan yola tünel yapılmasını istiyor.

Bahçesaraylı Muhammed Affan Orhan bölgede sık sık çığ meydana geldiğini belirterek, her yıl çığ nedeniyle yolun 4-5 ay kapalı kaldığını belirtti. Alternatif olarak üç saat daha uzun süren Hizan yolunu kullanmak zorunda kaldıklarını ifade eden Orhan şunları söyledi:

"Arkamda gördüğünüz bölge Bahçesaray’ın çığ bölgelerinden bir tanesidir. Bu yolda 9-10 tane çığ noktası bulunmaktadır. 2020 yılında 42 vatandaşımızı kaybettiğimiz o acı olay burada gerçekleşti. Burada 800 metrekarelik üstü kapalı bir çığ tüneli olmuş olsaydı o can kayıpları yaşanmayacaktı. Hali hazırda her sene yolumuz 4-5 ay çığ felaketinden sonra kapalı kalıyor. Alternatif yol olarak da yolumuzu 3 saat uzatan bir yola yani Hizan yoluna mahkum ediliyoruz. O yolda çığ bölgesi hayatı riski büyük olan bir yoldan bahsediyoruz. Toplamda 5 kilometrelik çığ tünelleri yapılırsa yaz, kış, gece gündüz, fırtına tipi demeden bu yol ulaşıma açık olacak. En azından çığdan ötürü kimse ölmeyecek. Burada daha büyük hadiseler yaşanabilirdi. Bu mevkide çığ geldiği gece bir minibüs karın altında kalmıştı ve arama kurtarma çalışmalarına sivil halk katıldı. Yaklaşık 2 bin kişi bu bölgede arama kurtarma yapıyordu. Minibüsü tesadüfen ulaştık. Bir kepçeyi aşağı indirdik araca ulaştık. Eğer bulunmamış olsaydı ertesi gün 15 saat sonra çığ geldi. O çığa kadar bulunmamış olsaydı veya o çığ daha erken inmiş olsaydı 2-3 bin kişi o çığın altında kalacaktı. Ölü sayısı binlerle ifade edilecekti."

ÇIĞ FELAKETİNDE 42 VATANDAŞIMIZ HAYATINI KAYBETTİ 

Muhammed Affan Orhan, yol üzerine tüneller yapılması için yetkililere seslendi. Tünel yapılması halinde yolu güvenle kullanabileceklerini dile getiren Orhan şöyle konuştu:

" Çığ felaketinden önce Elazığ'da deprem meydana geldi. O depremde 45 vatandaşımız hayatını kaybetti. Oraya milyarlarca yatırımı yapıldı. Afettir, depremdir ihtiyaçtır. 5 gün sonra burada çığ felaketi meydana geldi 42 kişi vefat etti. Elazığ depremiyle aynı sayıda insan hayatını kaybetti. Deprem ihtimaldir 30-40 yılda bir meydana geliyor. Ama çığ ihtimal değil her sene bu çığ buradan geliyor. Bunun derhal üstünün kapatılması lazım. Sayın Cumhurbaşkanımıza karayolları tarafından verilen brifinglerde bilgilerde buraya belki 9-11 kilometrelik delme tünellerin ihtiyaç olduğu söyleniliyor. Doğrudur, bu olursa büyük ve güvenle gelip gideriz. Ama bunun emsali Türkiye’de 2-3 tane vardır, 4.sü yoktur. Basit bir maliyetle insanların hayatı kurtulabilir. Ölüm riski ortadan kaldırılabilir. Sesimizi bu manada yetkililerimiz duyar düzgün bir yapılanmayla ulaşırlarsa müteahhitlerden aldığımız bilgiler doğrultusunda burayı maksimum 1-2 milyar TL ile çözülebilecek bir durumdan bahsediyoruz. Umarım yetkililer sesimizi duyar bu sıkıntıdan beladan ülke olarak kurtuluruz."  

Orhan çığ tehlikesi sebebiyle yurttaşların alternatif yolları kullandığını belirtti. 1,5 saat sürecek olan Bahçesaray-Van arasındaki yolculuğun alternatif yol sebebiyle 6-7 saate kadar çıktığını vurgulayarak 4 kişilik bir ailenin gidiş dönüş maliyetinin de çok yüksek olduğundan yakındı.

Kaynak: anka