1980 ve 2020 yılları arasında çeşitli türlerden şarkı sözlerini inceleyen araştırmacılar, şarkı sözlerinin giderek daha “tekrara dayalı, basit ve ben merkezli” olduğunu buldu.

Avrupalı araştırmacılar, Rap, Country, Pop, R&B ve Rock gibi türler arasında İngilizce dilinde yazılmış 12.000 şarkı sözünü mercek altına aldı. Araştırmada şarkılarda ne kadar farklı kelimelerin kullanıldığı, kullanılan kelimelerin ne kadar karmaşık olduğu ve bir kelimenin ne kadar tekrar ettiği incelendi.

Araştırmanın uzmanlarından Eva Zangerle “Son 40 yıldır müziğin üretiminden pazarlanmasına kadar güçlü bir değişime şahit oluyoruz” dedi.

“1980’den itibaren, plakların yerini CD’lere ve nihayetinde .mp3’lere bırakması ve günümüzün algoritmik olarak yönlendirilen streaming alışkanlıklarına kadar, müzik dinleme trendlerinde de çeşitli değişimler yaşandı.”

İzmir Efes Selçuk'ta umumi tuvaletlere bakım İzmir Efes Selçuk'ta umumi tuvaletlere bakım

Zangerle ayrıca, çalışmayla ilgili olarak tüm türlerde şarkı sözlerinin daha basit ve daha tekrarlayıcı olma eğilimini vurguladı. Olumlu, neşelendirici şarkı sözlerinde bir azalma, üzüntü, öfke veya tiksinti içeren şarkı sözlerinde ise bir artış tespit edildi. Bir başka dikkat çekici eğilim ise şarkıların ‘ben’ odaklı olma eğiliminde olduğu.

Bunlarla birlikte Rap müziğin 40 yıllık dönem boyunca en fazla tekrar eden sözlere sahip olduğunu ve aynı zamanda giderek daha öfkeli hale geldiğini belirtiyor. Bir şarkının ilk on ila on beş saniyesinin, algoritmik dinlemede öne çıkıp çıkmamasında çok önemli hale geldiğini de ekliyor.

Araştırmacılar ayrıca belirli türlerin hayranlarının dinledikleri şarkıların sözlerine bakma oranlarını da inceledi. Çalışma, Rock dinleyicilerinin çoğunlukla eski şarkıların sözlerini araştırdığını ortaya koydu. Çalışmaya göre Rock hayranları türün en parlak günlerine özlem duyuyor. Country hayranları ise radyoda duydukları yeni country sanatçılarının şarkılarının sözlerine bakıyor.

Editör: Balcan Hande