KEMAL ONUR ATALAY

(AKSARAY) - Aksaray'da gümüş işiyle uğraşan esnaf Ömer Bakan, "Altındaki fiyatların yükselmesinden dolayı artık düğünlerimizde bile gümüş takı, gümüş eşyalar verilmeye başlandı" dedi. Esnaf Nihat Ali Gülüm ise "Fiyatların çok fazla artmasından dolayı gümüşe fazla ilgi var. Bir yatırım aracıdır gümüş, aynı altın gibi bir piyasası olan bir madendir. Dünyada her zaman geçerliliği olan bir şeydir" dedi.

Aksaray'da gümüş işiyle uğraşan esaf, vatandaşın ilgisinin gümüşe doğru yöneldiğini belirtti. Esnaf, vatandaşların düşük miktarlı yatırımlar için altın yerine gümüşe yatırım yapılabileceğini belirtti.

"HALKIMIZA TAVSİYE VERİYORUZ" 

10 senedir gümüş işiyle uğraştığını ifade eden Ömer Bakan, "İlk başta yıl başında biz tüm halkımıza bunu belirtmiştik, gümüş fiyatlarında yükseliş olacağını söylemiştik. Gümüş fiyatları ocak ayı itibarıyla şimdiye kadarki dönemde yüzde 100-120 artış gösterdi. Ocak ayında 10-11 lira civarında olan gümüşün has fiyatı, şu an 28-30 TL bandına yükseldi. Bu arada fiyat artışı olmasının sebebi altından kaynaklanıyor. Altının ons fiyatı yükseldikçe otomatik olarak değerli maden olan gümüşün de fiyatı yükselmiş oluyor. Onun için halkımıza daha şimdiden yatırım tavsiyesi veriyoruz, yatırım yapabilirler" dedi.

"DÜŞÜK MİKTAR YATIRIMDA İLK TERCİH EDİLMESİ GEREKEN MADEN GÜMÜŞTÜR" 

Gümüşün altına kıyasla daha iyi bir alternatif olduğunu ifade eden Bakan, "Halkımızda şu an altın bilgisi olduğu için gümüşle uğraşmasını ve gümüşün bilgisini her kişi bilmiyor. Bunu bilse altından daha çok gümüşe yatırım yapar. Altının TL bazında çok yükselmesinden dolayı kar marjı çok düştü. Ama gümüş yükseldiği zaman daha farklı kazançlar elde edebilirsiniz. Mesela düşük bir miktarda yatırım yapmak istediğin zaman ilk tercih edilmesi gereken maden gümüştür, her zaman gümüş yüzde 20-50 barajında artış gösterir. Gümüşün yatırım aracı olması bundan kaynaklanıyor. Bu elimizde görmüş olduğunuz bir kilo has bir kilo has gümüş günümüz kuruyla şu an 28 bin 750 TL. Bunun alım satım farkı sadece 250 TL olarak belirtiyoruz ama bu yükselmeye başladığı zaman o alım satım farkı hemen ortadan kalkıyor ve kar marjı yüksek oluyor. Bunun 200-300-500 gram isteğe göre satışını da yapıyoruz" ifadelerini kullandı.

"ARTIK DÜĞÜNLERİMİZDE GÜMÜŞ TAKI VERİLMEYE BAŞLADI"

Gümüşe yoğun ilgi olduğunu ifade eden Bakan, "Altındaki fiyatların yükselmesinden dolayı artık düğünlerimizde bile gümüş takı, gümüş eşyalar verilmeye başlandı. İşlere tabii ki bu yansıyor, yoğunluğumuz var. Aksaray halkı da bu yüzden tercih ediyor. 1985 yılından beri bu işin içindeyiz. Eski bir gümüşçü olduğumuz için halk tercihini bizden yana kullanıyor. Bizden fiyat alıp alışveriş yapabilirler. Anneler Günü yaklaştığı için artış gösteriyor, şimdiden tüm annelerimizin Anneler Gününü kutlarız" diye konuştu.

"GÜMÜŞÜN ÇOK GÜZEL BİR KAZANÇ SAĞLADIĞI GÖSTERİLİYOR" 

Gümüş işiyle uğraşan Nihat Ali Gülüm de bu yıl gümüşte yüzde 15'lik bir artış söz konusu olduğunu ifade ederek şunları söyledi:

"Ham gümüş olarak konuşuyorum bunu. Tabi bizim işçiliklerimiz de fiyatlandırmamız daha farklı oluyor, onlarda atölyelerin toptancıların da maliyetleri girdiği için artış gösteriyor. Ama onlarla kıyaslama yapmadığımız zaman ham gümüşün çok güzel bir kazanç sağladığı gösteriliyor. Yılın başlangıcında 20-21 lira seviyesinde olan gümüş şu anda 28-29 lira bantlarında gidiyor. Tabii ki 32-33 liraları da gördük. Öyle baktığımızda 10 lira gibi bir artış bu da kiloda 10 bin lira oluyor.

"GÜMÜŞÜN YÜKSEK FİYATLARA ULAŞACAĞINI DÜŞÜNÜYORUZ" 

PENÇE-KAPLAN HAREKATI BÖLGESİNDE ŞEHİT OLAN ONBAŞI KABALA, SON YOLCULUĞA UĞURLANDI PENÇE-KAPLAN HAREKATI BÖLGESİNDE ŞEHİT OLAN ONBAŞI KABALA, SON YOLCULUĞA UĞURLANDI

Fiyatları duyunca şok olup gelen çok müşterimiz oluyor. Buna muadil ne verebilirsiniz altına benzer ürünleriniz nelerdir, bu şekilde geri dönüş alıyoruz. Fiyatların çok fazla artmasından dolayı gümüşe fazla ilgi var. Bir yatırım aracıdır gümüş, aynı altın gibi bir piyasası olan bir madendir. Dünyada her zaman geçerliliği olan bir şeydir. Bugün burada aldığınız gümüş herhangi bir Avrupa ülkesinde de bir geçerliliği var. Asya'ya da gitsen herhangi bir kıtaya gitsen de geçerliliği var. Altın gibi yatırım yapabileceğiniz bir araç. Bizim işçilikli ürünlerimize bakacak olursak yerel halkımız seviyor. Gümüş, aksesuar olarak takılabilecek en makul fiyatlı ve geri dönüşünde en az zarar ettiren üründür. Aslında şu an mesela işçilikli bir ürün aldığınız zaman yüzde 15'e yakın kaybınız olur ama bugün gümüşte en maksimum aldığım üründe bile yarı yarıya bir fiyat farkıyla karşılaşabiliyorsunuz. O da kimseyi üzmüyor, kullandığı zaman insanlar aksesuar amaçlı kullanıyor. O yüzden gümüşe ayrı bir ilgisi var insanların. Özellikle gümüşün yatırım yapılmasını tavsiye ediyorum. Çünkü geleceğimizde gümüş teknolojide çok fazla yer kapladığı için yüksek fiyatlara ulaşacağını düşünüyoruz, o yüzden yatırımınızı gümüşe yapabilirsiniz." 

Kaynak: anka