İlk K-Pop Festivali Lifepark’ta yapıldı: Dreamcatcher ve Purple Kiss rüzgarı esti İlk K-Pop Festivali Lifepark’ta yapıldı: Dreamcatcher ve Purple Kiss rüzgarı esti

(ESKİŞEHİR) - Dr. Figen Gürsoy’un Yaşar Kemal’in eserlerinden esinlenerek hazırladığı “İnsan Dünyadır” minyatür sergisi, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Kent Müzeleri Kompleksi Sergi Salonu'nda sanatseverlerle buluştu.

Eskişehir’in kültür ve sanat hayatına değer katan etkinliklere bir yenisi daha eklendi. Dr. Figen Gürsoy’un,Yaşar Kemal’in tüm kitaplarından ilham alarak hazırladığı “İnsan Dünyadır” minyatür sergisi, hem Yaşar Kemal’in 101. doğum yılına hem de Türkiye Cumhuriyeti’nin 101. yılına ithafen sanatseverlerin beğenisine sunuldu. 

Tarihi Odunpazarı bölgesinde bulunan Kent Müzeleri Kompleksi Sergi Salonu'ndaki açılış törenine katılan  Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce, “Eskişehir’in kurtuluşu olan 2 Eylül'ün hemen ardından, Yaşar Kemal’in 101. yaşı ve Cumhuriyetimizin 101. yılı kutlanırken, sergimizin Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e ithaf edilmesi de ayrı bir önem taşıyor. Yaşar Kemal gibi bir edebiyat ustasının eserlerini minyatür sanatına dönüştürmek büyük bir anlam taşıyor. Az önce Figen Hoca'mızla birlikte 'Binbir Çiçekli Bahçe' kitabından bir bölüm okuduk. Sanki Yaşar Kemal, o edebi zenginliğinin bir şekilde resme, minyatüre dökülmesini istiyor ve bu arzusunu adeta vasiyet ediyormuş gibi. Belki de yıllar sonra, Eskişehir ve bu salon, o vasiyeti gerçekleştirmiş olacak” dedi. 

Dr. Figen Gürsoy ise “Eskişehir’de olmak benim için gerçekten çok özel bir heyecan. Eskişehir, birçok özelliğiyle kendimi ait hissettiğim bir yeri temsil ediyor. Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce’ye ve Büyükşehir Belediyesi’nin kültür sanat yöneticilerine, çalışanlarına çok teşekkür ederim. 57 kitap, 57 minyatüre dönüştü. Bu çalışmaları görmek isteyen, 7’den 70’e tüm Eskişehirlileri sergimize bekliyorum” diye konuştu.

Yaşar Kemal Vakfı Başkanı ve Yaşar Kemal’in eşi Ayşe Semiha Baban da etkinlikte bir anekdot paylaştı. Ayşe Semiha Baban, şunları dile getirdi:

“Bir gün Yaşar Kemal ile ilgili bir toplantıdaydık. Bir Amerikalı profesör kalktı ve 'Bir eksikliği tamamlamam lazım' dedi. 'Yaşar Kemal, benim tanıdığım en feminist yazardır...' O an, ‘Eyvah, ne oluyoruz’ dedim. Sonrasında profesör, Yaşar Kemal’in kadın karakterlerini anlattı. Tam da Yaşar Kemal’in hayran olacağı güçte bir belediye başkanı ile tanıştık. Ayşe Hanım’ı göreve geldiğinden beri heyecanla izliyoruz. Yaşar Kemal’in eserlerinde zamanın bir düzlüğü vardır, kurgularında git geller olsa da zaman tek düzende ilerler. Üstelik, karakterlerin her biri canlıdır ve gerçektir. Minyatür sanatının bu anlatımı nasıl yakaladığını, Figen Hocam'da görünce gerçekten bir kez daha önünde eğiliyorum.”

Sanatseverler, sergiyi 22 Eylül’e kadar ziyaret edebilecek.

Kaynak: anka